Szukaj

Fermentowany czerwony ryż a obniżenie cholesterolu

Aleksandra, 26.02.2021
Fermentowany czerwony ryż a obniżenie cholesterolu

Udowodniono, że fermentowany czerwony ryż obniża poziom cholesterolu LDL podobnie jak statyny, jednocześnie nie powodując działań niepożądanych w takim stopniu jak te przyjmowane leki. Monakolina K zawarta w czerwonym fermentowanym ryżu to substancja odpowiedzialna między innymi za regulację lipidów. Jest to substancja pochodzenia naturalnego, dobrze wchłanialna i bezpieczna. 

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wydał oświadczenie zdrowotne dotyczące działania obniżającego poziom cholesterolu i bezpieczeństwa stosowania czerwonego fermentowanego ryżu w dziennej dawce zawierającej 10 mg Monakoliny K. 

Czerwony fermentowany ryż jest nutraceutykiem bardzo szeroko opisywanym przez literaturę kliniczną do długotrwałego stosowania w celach profilaktyczny.

Jego skuteczność działania została potwierdzona w kilku randomizowanych metabadaniach klinicznych. W badaniach zaobserwowano znacząco większe obniżenie poziomu cholesterolu LDL przez fermentowany czerwony ryz niż w przypadku statyn. Monakolina K wraz z innymi substancjami zawartymi w fermentowanym ryżu wykazuje dużą wchłanialność i skuteczność, choć przyczyna jej działania nie jest do końca znana.  

Fermentowany czerwony ryż nie tylko obniża poziom cholesterolu, ale także poziom wysokoczułego białka C-reaktywnego w osoczu, będącego markerem stanu zapalnego naczyń i czynnika ryzyka choroby sercowo-naczyniowej. Poprawia on również funkcję śródbłonka i elastyczność naczyń. Wyniki te odnotowano zarówno u pacjentów zdrowych z wysokim poziomem cholesterolu LDL, jak i u pacjentów z chorobą wieńcową. 

W dużym randomizowanym badaniu, które zostało przeprowadzone w Chinach, wzięło udział aż 66 szpitali, 4780 pacjentów z przebytym zawałem mięśnia sercowego. Pacjentom podawano fermentowany czerwony ryż oraz placebo, a następnie prowadzono obserwację przez około 7 lat. Wyniki pokazały, że u pacjentów leczonych fermentowanym czerwonym ryżem zaobserwowano zmniejszenie ryzyka: choroby wieńcowej, zgonu, udaru mózgu, a także nowotworów złośliwych w porównaniu z placebo. 

Warto zaznaczyć, iż powyższy efekt został osiągnięty bez różnic w częstości występowania działań niepożądanych między grupą leczoną fermentowanym czerwonym ryżem a placebo w trakcie trwania badania. 



Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Wybierz pierwszy produkt