Szukaj

Cholesfytol i serce nabiera rytmu

Cholesfytol to suplement diety na bazie: fermentowanego czerwonego ryżu II generacji zawierającego 10 mg monakoliny K, w tym 80% w formie hydroksykwasu oraz 50 mg ekstraktu z oliwek standaryzowanego do 5 mg hydroksytyrozolu, który wspomaga utrzymywanie właściwego poziomu cholesterolu. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) potwierdził korzystny zdrowotnie związek przyczynowo-skutkowy miedzy codzienną konsumpcją 10 mg monakoliny K ze sfermentowanego czerwonego ryżu, a utrzymaniu prawidłowego stężenia cholesterolu LDL we krwi.Co wiecej monakolina K znajdująca się w produkcie nie zawiera nawet śladowych ilości cytryniny, dlatego tez nie stwarza zagrożenia dla nerek oraz wątroby. Drugi składnik ekstrakt z oliwek, stanowi naturalny, silny antyoksydant. Oliwa z oliwek, a w szczególności polifenole (hydroksytyrozol), mające właściwości przeciwutleniające sa potencjalnym suplementem diety dla pacjentów z zespołem metabolicznym. EFSA stwierdziła, że dzienne spożycie 5 mg polifenoli z oliwy z oliwek chroni cząstki LDL przed uszkodzeniem wskutek utlenienia. Cholesfytol może również stanowić terapię alternatywną lub uzupełniającą leczenie statynami, nie tylko ze względu na potwierdzoną skuteczność w obniżaniu całkowitego cholesterolu oraz cholesterolu LDA, ale również ze względu na brak wywoływania zjawiska jakim jest mialgia. 

Sfermentowany czerwony ryż i ekstrakt z oliwek, a profil lipidowy i ryzyko chorób sercowo-naczyniowych w zespole metabolicznym.

Zespół metaboliczny obejmuje szereg fenotypów klinicznych, z dyslipidemią, dysglikemią i nadciśnieniem tętniczym jako elementami składowymi i zawsze występuje w nim wysoki poziom stresu oksydacyjnego oraz podwyższone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. W jednym z badań sprawdzono wpływ suplementu diety, w skład którego wchodzi sfermentowany czerwony ryż i ekstrakt z oliwek, na profil lipidowy oraz na stres oksydacyjny w populacji pacjentów z zespołem metabolicznym. W podwójnie zaślepionym badaniu, randomizowanym badaniu prowadzonym pod kontrolą placebo, 50 osób z zespołem metabolicznym, zgodnie z definicją według kryteriów ATPIII, otrzymywało produkt badany lub placebo przez 8 tygodni. Produkt badany zawierał 10,82 mg monakolin i 9,32 mg hydroksytyrozolu w kapsułce. Główną miarą w skuteczności była różnica w obniżeniu frakcji LDL cholesterolu między grupą otrzymującą produkt badany, a grupą kontrolną. Ponadto, zmierzono różnice w zmianach stężenia cholesterolu całkowitego, frakcji HDL, ApoA1, ApoB, HbA1c i oxLDL, jak również skutki uboczne, wzrost stężenia kinazy kreatynowej (CK), zmiany parametrów klinicznych oraz ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. 

W grupie otrzymującej produkt badany stężenie cholesterolu LDL uległo obniżeniu o 24%, podczas gdy w grupie kontrolnej wzrosło ono o +1%. Inne zaobserwowane efekty obejmowały zmianę całkowitego stężenia cholesterolu, - 17% w grupie otrzymującej produkt badany i +2% w grupie kontrolnej, apolipoproteiny B -15% wobec +6% w grupie kontrolnej. Również trójglicerydy uległy obniżeniu -9% przy jednoczesnym wzroście w grupie kontrolnej +16%.

Inne badanie kliniczne, podwójnie ślepa próba z udziałem 5 000 tysięcy pacjentów z przebytym zawałem mięśnia sercowego potwierdziło, że monakolina K zmniejsza ryzyko drugiego incydentu sercowo-naczyniowego aż o 45%, jak również znacząco obniżała śmiertelność. 

Cholesfytol naturalny i unikalny sposób na:

- redukcję mialgii u osób z nietolerancją statyn

- obniżanie poziomu całkowitego cholesterolu oraz cholesterolu LDL

- zmniejszenie ryzyka a ponownego wystąpienia chorób układu krążenia o 45%

- redukcję utleniania cholesterolu LDL

- wspomaganie leczenia dyslipidemii i hipercholesterolemii

Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Wybierz pierwszy produkt